‘Theologen waren vanouds keurige heren in streepjesbroek en pandjesjas met netjes geknipte haren.
En
toen kwam ineens dat tuig van een andere planeet.....'  
- Voormalig Telegraaf-correspondent Henk de Koning in 'Blauw Haar' -

cover Blauw HaarBlauw Haar, het mirakel van academiestad Kampen
ISBN: 9789078430025
Omvang: 372 pagina’s, 20 illustraties
Hardcover, gebonden, 170 x 240 mm

ACTIEPRIJS (laatste 100 exemplaren): € 14,95

Om het intellectuele isolement van haar Theologische Hogeschool te doorbreken, haalde Kampen in de jaren zeventig en tachtig een sociale academie, een kunstacademie, een expressieacademie en een academie voor journalistiek binnen. Eens omschreven als een ‘witgepleisterd graf’ maakte Kampen dankzij de ‘Akademies’ en hun paar duizend studenten op het hoogtepunt van de ontzuiling ineens furore als het laatste christelijke onderwijsbolwerk van Nederland. De stad steeg boven zichzelf uit, maar de cultuurschok was enorm en wederzijds. En of het wel zo christelijk was?

Blijmoedige, naar vrijheid en relevantie hunkerende jongeren van buiten belandden in een calvinistenstad zonder vertier. Ze brachten een flinke portie ontzuilde anarchie mee waarvan Kampen lang niet alles begreep. Terwijl ze hun academies dwongen de christelijke veren af te leggen, eisten de studenten hun plaats op in de stad.
Net toen stad en studenten aan elkaar gewend raakten, was het alweer voorbij dankzij hogere onderwijspolitiek onder Deetman. Op hetzelfde moment werd de stad opgeschrikt door een wrede lustmoord op een kunstacademiestudente.
Toen in 2012 de Theologische Universiteit na 158 jaar Kampen verliet, werd de academiestad definitief ten grave gedragen. In Blauw Haar, het mirakel van academiestad Kampen komt ze weer tot leven.

Blauw Haar is een journalistieke reconstructie, een tijdsdocument in 15 hoofdstukken, verteld vanuit het perspectief van hen die erbij waren: oprichters van de academies, docenten, studenten en Kampenaren. Het boek is gebaseerd op meer dan 120 interviews met betrokkenen van toen en aanvullend archiefonderzoek.
Het is een vlot en van binnenuit geschreven boek geworden over de stad en haar academies, hun wording, hun medewerkers, de huisvesting, de confrontaties onderling, de worsteling met de christelijke identiteit en de fascinerende herinneringen van de eerste lichtingen studenten en docenten die letterlijk met niets begonnen.